Druhá část rozhovoru s Pivním filosofem

27/10/2015

max bahnson

Max Bahnson byl hostem našeho listopadového networkingu, kde se s námi podělil o svoje podnikatelské začátky a zážitky spojené s pivem a psaním blogu.

O blogu Pivní filosof

Proč jste vlastně začal s psaním blogu Pivní filosof?

Začal jsem okolo roku 2007. Zajímal jsem se hodně o pivo a kamarád se mě ptal, proč o tom nezkusím psát blog. Tak jsem začal s mými zkušenostmi z restaurací, které pivo mi zachutnalo a proč, názory na různá piva. Nejdříve jsem psal blog ve španělštině, pak jsem přidal anglickou verzi.

Co vám psaní blogu přineslo?

Lidé ho začali číst, asi je zajímal pohled někoho, kdo tu žije a zná to tady. V roce 2010 mě oslovili z jednoho španělského časopisu, abych pro ně psal o českém pivu. Pak jsem začal psát recenze pro jeden český časopis. Přispívám i do jednoho amerického časopisu a 2 roky jsem pracoval pro Prague Post. V roce 2011 jsem pak vydal moji první knihu.

Jsou vaše knihy založeny na vašich článcích z blogu nebo nabízejí nějaký nový obsah?

Knížky mají úplně nový obsah, i když základem je blog. Než jsem začal psát první knihu, chtěl jsem původně jen aktualizovat recenze, ale nakonec jsem napsal průvodce (pozn. Prague: A Pisshead’s Pub Guide). U druhé knížky jsem spoluautorem, a jejím obsahem jsou “pivní řečičky” (pozn. the Unberable Nonsense Of Craft Beer).

Přišly všechny vaše pracovní nabídky díky psaní blogu?

Přesně tak.

Přinesl vám blog ještě něco jiného, kromě nabídek k psaní článků?

Ano, je toho víc. Dnes ještě průvodce po hospodách, přednášky a ochutnávky.

Říkal jste, že píšete dvě jazykové verze blogu, mají stejný obsah?

Z 95 % ano. Kromě toho ještě přispívám na facebookovou stránku.

Sledujete, kolik lidí blog čte?

Dnes už ne, nemám na to čas, většinou se dívám, jen když jsou nějaké velké změny a lidé reagují na mé články. Když byl blog na špičce sledovanosti (asi před 3 lety), četlo ho asi 10000 lidí za měsíc (obě jazykové verze). Dnes už píšu méně článků než dříve, takže je i méně čtenářů.

Máte přehled, kdo jsou čtenáři vašeho blogu?

Hodně lidí ze Skandinávie, ale taky dost čtenářů z Česka.

Všimla jsem si, že máte i Facebookovou stránku, dáváte tam odkazy na články z blogu?

Na stránce mám odkazy na blog i další příspěvky.

Hodně blogerů dnes oslovují firmy, aby pro ně psaly PR články. Stalo se to i vám?

Prákrát ano, ale odmítl jsem. Jediný kapitál, který bloger má je jeho dobrá pověst. I když vím, že někteří čtenáři blogů s tím nemají problém.

Občas využiju pozvánku na nějakou zajímavou akci, kterou pivovary pořádají (třeba zabijačka v Krušovicích), ale ne vždycky o tom napíšu. Jedu tam, když mě to zajímá nebo je to pro mě zábava.

O pivu

K pivu jste se dostal až tady v Česku?

Pivo jsem měl rád už od malička. Když jsem cestoval, tak jsem se snažil pivo všude ochutnávat. Pak jsem sledoval, co tu piju, jak to chutná, proč třeba dvě dvanáctky chutnají jinak….

Jaké pivo máte nejraději? Máte nějaký oblíbený pivovar?

Mám moc rád Unětický pivovar. Dělají skvělé pivo, je to obnovený pivovar, takže má nějakou minulost, je tam i ten příběh. Dnes se hodně podílejí na životě obce, pořádají různé kulturní akce.

A co tady v Praze, jaká je vaše nejoblíbenější hospoda?

Určitě pivnice Zlý časy. Chodím sem už 7 let několikrát do měsíce, jsem tu jako doma. Znám místní štamgasty i majitele. Když za mnou někdo přijede, tak ho vezmu právě sem.

Hodně cestujete, máte nějaký zajímavý zážitek?

Asi když jsme navštívili s manželkou pivní lázně v Chodové Plané nebo když jsem před 3 roky s majitelem Zlých časů a sládkem z Anglie vařil pivo ve Varnsdorfu. To pivo se vyrábí ve místním pivovaru Kocour dodnes a má velký úspěch.

Když nemůžete pít alkohol, dáte si i nealko pivo? Jaké máte rád?

Naštěstí neřídím, a tak to nemusím řešit. Z těch nealkoholických mi asi nejvíc chutnal Bernard a Lobkowitz, protože se nejvíce chuťově blíží běžnému pivu.

A co říkáte těm ovocným směskám?

Je to úplně odporné! Jsem rád, že už to není tak populární. Dělal jsem jednou ochutnávku a byl to fakt hnus.

Při čtení jednoho z vašich příspěvků jsem spočítala, že jste během jednoho výletu vypil 12 piv. Je to možné?

Jo, jo. To jsem šel z Unětic na výstaviště po břehu Vltavy a rozhodl jsem se zastavit v každém výčepu, který cestou potkám. Urazil jsem asi 15 kilometrů a vypil přitom 12 piv.

A to nejzajímavější nakonec…

Proč zrovna pivní filosof?

V Argentině říkáme “kavárenští filosofové”, a tak mě napadl pivní filosof. Navíc to skvěle funguje ve třech jazycích: pivní filosof/beer philosopher/filosofo-cervecero